Zanimljivosti o Beogradu

Beogradska tvrđava. To je mesto preseka duge istorije grada. Ovo područje nastanjeno je još od neolitskog perioda. Urbani karakter dobilo je prvi put početkom nove ere, kada su Rimljani tu sagradili svoj kastrum. Tvrđava zauzima izvanrednu poziciju na grebenu koji se uzdiže nad ušćem Save u Dunav, kao i zaravan ispod grebena, pa je, shodno tome, čine Gornji i Donji grad. Danas je tvrđava povezana sa Kalemegdanskim parkom i predstavlja simbol grada.

Konak knjeginje Ljubice.Prvobitno je zamišljen kao zvanična palata kneza Miloša Obrenovića, međutim ulogu zvanične rezidencije preuzeo je konak u Topčideru, a u ovaj konak 1830. godine se uselila kneginja Ljubica sa decom. Konak predstavlja najreprezentativniji primer arhitekture iz prve polovine 19. veka, na kome se ogleda spoj srpske graditeljske tradicije i evropskih uticaja. Danas je u konaku smešten deo eksponata Muzeja grada Beograda.

Sahat-kula i kapija. izgrađeni su tokom austrijske okupacije Beograda u 18. veku. Kula ima osmougaonu osnovu i baroknu kapiju.

Zindan-kapija. Zindan-kapija sa kulama bila je glavni i najbolje utvrđeni ulaz u srednjovekovnu tvrđavu i sagrađena je u 15. veku. Između dve velike kružne kule ranije se nalazio pokretni most. Reč “zindan” znači tamnica, pa je kula dobila ime po tome što se u podrumu nalazila zloglasna tamnica.

Rimski bunar.Veliki bunar (Rimski bunar) sagradili su Austrijanci između 1721. i 1731. godine. Nema podataka o tome da je na ovom mestu postojao neki stariji bunar, pogotovo ne u rimsko doba. Bunar je dubok 62 m, što je 10 m niže od najniže tačke terena u okolini.

Ulica kneza Miloša tokom praznika:

dsc_92201.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to comments via RSS Feed

January 2019
M T W T F S S
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Blogroll

Recent Comments

ninaman on Novi Sad
 
%d bloggers like this: